Informatie grasparkiet

De grasparkiet

De grasparkiet behoort tot de papegaaiachtigen en komt in het wild in grote zwermen in Australie voor. In Australie komt alleen de wildkleur (groen) voort, ze leven in grote zwermen van 10.000 tot 20.000. De grasparkiet wordt al circa 150 jaar gehouden als huisdier in Europa. Grasparkieten kunnen 15 á 20 jaar oud worden.

 

Gedrag

De grasparkiet is een social dier en wordt het best gehouden met een of meerdere soortgenoot. Het zijn vrolijke en ondernemende dieren, ze kunnen makkelijk tam worden gemaakt en er is een mogelijkheid tot leren imiteren van geluiden.

Iedere grasparkiet heeft zijn eigen karakter en zijn intelligent.

Huisvesting

De grasparkiet heeft een ruime kooi nodig met horizontale speilen zodat de grasparkiet kan klimmen. Kooi formaat is een minimale maat afhankelijk van het aantal vogels, hoe groter hoe beter.

  1. 40*30*50 voor 1 vogel
  2. 50*40*60 voor 2 vogels
  3. 60*50*70 voor 3 vogels
  4. 70*50*80 voor 4 vogels

De grasparkiet moet ook vliegruimte krijgen, binnen in huis zouden ze los kunnen vliegen. Houd ramen en deuren gesloten en eventuele gordijnen dicht zodat ze niet tegen de ramen aan kunnen vliegen.

De grasparkiet is een goede knager en heeft dan ook stokken en speelgoed nodig waar ze aan mogen knagen. Gebruik zoveel mogelijk wilgentakken en hout-speelgoed.

Bodembedekking

De grasparkiet kan het best een bodembedekking hebben van houtsnipper of corbo (speciale verwerkte maïskorrels). Schelpenzand is slecht voor de grasparkiet en vermeid stoffige bodembedekkingen, dit is slecht voor de luchtwegen van de grasparkiet.

Voeding

De grasparkiet moet ten alle tijden voldoende schoon drinkwater tot zijn beschikking hebben. De grasparkiet eet voornaamst grasparkietenzaad en mag daarnaast ook fruit hebben.

De grasparkiet mag ook trosgierst hebben, trosgierst is handig tijdens het tam maken. Trosgierst moet niet te vaak gegeven worden, grasparkieten worden snel dik van trosgierst.

De grasparkiet mag eens in de zoveel tijd een knabbelstick. De knabbelstick bevat vaak meer suiker en vet dat gewoon voer en mag daarom in beperkte hoeveelheid gegeven worden.

De grasparkiet lus graag eivoer. Eivoer kan goed gegeven worden tijdens de rui en mag een per maand in beperkte hoeveelheid gegeven worden. Eivoer wordt veel gebruikt tijdens de kweek en bij jonge vogels die leren te eten.