Informatie valkparkiet 🦜

De valkparkiet

De valkparkiet behoort tot de kaketoe en komt in het wild in grote zwermen in Australie voor. In Australie komt alleen de wildkleur voort, ze leven in grote zwermen. De valkparkiet wordt al circa 175 jaar gehouden als huisdier in Europa. Valkparkieten kunnen 15 á 20 jaar oud worden.

 

Gedrag

De valkparkiet is een social dier en wordt het best gehouden met een of meerdere soortgenoot. Het zijn vrolijke en ondernemende dieren, ze kunnen makkelijk tam worden gemaakt en ze kunnen goed geluiden imiteren.

Iedere valkparkiet heeft zijn eigen karakter en zijn intelligent.

Huisvesting

De valkparkiet heeft een ruime kooi nodig met horizontale speilen zodat de valkparkiet kan klimmen. Kooi formaat is een minimale maat afhankelijk van het aantal vogels, hoe groter hoe beter.

  1. 40*40*80 voor 1 vogel
  2. 60*60*100 voor 2 vogels
  3. 95*80*100 voor 3 vogels
  4. 100*200*200 voor 4 vogels

De valkparkiet moet ook vliegruimte krijgen, binnen in huis zouden ze los kunnen vliegen. Houd ramen en deuren gesloten en eventuele gordijnen dicht zodat ze niet tegen de ramen aan kunnen vliegen.

De valkparkiet is een goede knager en heeft dan ook stokken en speelgoed nodig waar ze aan mogen knagen. Gebruik zoveel mogelijk wilgentakken en hout-speelgoed.

Bodembedekking

De valkparkiet kan het best een bodembedekking hebben van houtsnipper of corbo (speciale verwerkte maïskorrels). Schelpenzand is slecht voor de valkparkiet en vermeid stoffige bodembedekkingen, dit is slecht voor de luchtwegen van de valkparkiet.

Voeding

De valkparkiet moet ten alle tijden voldoende schoon drinkwater tot zijn beschikking hebben. De valkparkiet eet voornaamst groot-parkietenzaad en mag daarnaast ook groente en fruit hebben.

De valkparkiet mag ook trosgierst hebben, trosgierst is handig tijdens het tam maken. Trosgierst moet niet te vaak gegeven worden, valkparkieten worden snel dik van trosgierst.

De valkparkiet mag eens in de zoveel tijd een knabbelstick. De knabbelstick bevat vaak meer suiker en vet dat gewoon voer en mag daarom in beperkte hoeveelheid gegeven worden.

De valkparkiet lus graag eivoer. Eivoer kan goed gegeven worden tijdens de rui en mag een per maand in beperkte hoeveelheid gegeven worden. Eivoer wordt veel gebruikt tijdens de kweek en bij jonge vogels die leren te eten.